Google assistant
3 juli 2018
Leestijd: 3 min
Door: Extendure

Google Voice Assistant: je persoonlijke assistent

De ontwikkelingen op het gebied van smartphones hebben zich de afgelopen jaren in sneltreinvaart opgevolgd. Met name op het gebied van gebruiksvriendelijkheid wordt het steeds gemakkelijker om een smartphone te bedienen. Google heeft daar recent een nieuwe ontwikkeling aan toegevoegd: de Google Voice Assistant. Deze nieuwe functie is momenteel nog maar op een aantal smartphones beschikbaar. Echter zullen de nieuwste Android toestellen die vanaf nu op de markt worden gebracht uitgerust zijn met Google Voice Assistant. Reden genoeg dus om je als ondernemer wat meer te verdiepen in deze nieuwe functie van Google. In dit blog leggen we je uit wat Google Voice Assistant is en waarom het interessant kan zijn voor jouw onderneming.

Wat is Google Voice Assistant?

Misschien heb je wel eens gehoord van ‘Siri’, een functie op iPhones en iPads die werkt via spraakherkenning. Google Voice Assistant is zo’n zelfde soort functie. Het werkt eigenlijk vrij eenvoudig: je stelt een vraag aan je Google Assistant waarna je telefoon aan de slag gaat om jou zo goed mogelijk te helpen. De volgende vragen kun je bijvoorbeeld aan de functie stellen:

  • Wat voor weer is het in Amsterdam?
  • Herinner me eraan om boodschappen doen
  • Plan een afspraak in om 15:00 uur morgen middag

Je persoonlijke assistent wordt steeds slimmer en onthoudt acties die je hebt uitgevoerd. Via apps als Spotify of Netflix kun je jouw Google Voice Assistant bijvoorbeeld laten weten welke playlists of series je interessant vind. Deze zullen vanzelf worden geopend als je vraagt: ‘speel mijn favoriete playlist of serie af.’ Deze nieuwe functie zal het leven van consumenten weer wat eenvoudiger maken. In de volgende alinea leggen we je uit waarom dit interessant kan zijn voor jouw bedrijf. Bekijk de video om te zien wat je nog meer met deze nieuwe functie van Google kunt.

Google Voice Assistant voor ondernemers:

We kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken maar al wel voorspellen dat functies als Google Voice Assistant steeds populairder gaan worden. Het is daarom verstandig om je nu alvast te verdiepen in deze nieuwe functie. Vooral Google Voice Search is daarin erg interessant. Dit hulpmiddel is al enige tijd beschikbaar op de meeste smartphones en andere mobiele apparaten. In plaats van je zoekopdracht in de zoekbalk te typen, kun je met Google Voice Search jouw zoekopdracht inspreken. Vervolgens gaat Google Voice Search automatisch voor jou zoeken.

Voice search en SEO

Bij zoekopdrachten via Google Voice Search is een eerste positie in Google vele malen belangrijker dan voor zoekopdrachten die worden uitgevoerd via een desktop. Je Google Voice Assistant zal in bijna alle gevallen altijd de website met de hoogste positie weergeven omdat die als het meest relevant wordt gezien. Daarnaast speelt de locatie van de zoeker ook een rol bij de relevantie via Google Voice Search. Dit leggen we graag uit aan de hand van het volgende voorbeeld. Stel je bent op een voor jou onbekende plek in het land en wilt graag naar de kapper. Via de Voice Search kun je de volgende vraag stellen: ‘ik wil mijn haren knippen’. Google Voice Assistant zal dan de dichtstbijzijnde kapper in de buurt laten zien die is aangemeld bij Google Mijn bedrijf & matcht op de tekst van de zoeker. Lokale vindbaarheid wordt dus steeds belangrijker, zeker met de opkomst van zoekopdrachten via spraak herkenners. Momenteel wordt 1 op de 5 zoekopdrachten via Voice Search uitgevoerd.

Naar verwachting wordt dit aantal nog hoger, dus voor zoekmachineoptimalisatie liggen hier dus zeker mogelijkheden. Vooral voor lokale SEO is de implementatie van Voice Search een gouden greep. Dankzij Voice Search is namelijk het aantal zoekopdrachten met de term ” in de buurt ” aanzienlijk gestegen. Mensen gebruiken VS bijvoorbeeld voor ” tankstation in de buurt ”. Welke tips zijn dus erg bruikbaar voor Voice Search en SEO?

  1. Featured Snippets (antwoord op specifieke vragen)
  2. Lokale SEO via Google mijn bedrijf en structured data (via schema.org)
  3. Verbeter je sitesnelheid (niemand wil wachten op een pagina die een lange laadtijd heeft)
Google laptop