Hoe verzin je een merknaam?
Wanneer je een bedrijf gaat oprichten, moet je ook een merknaam bedenken. Maar er zitten nogal wat haken en ogen aan het bedenken van een echt goede merknaam. De perfecte merknaam is uniek, makkelijk uit te spreken, eenvoudig te onthouden en heeft bij voorkeur een domeinnaam die ook beschikbaar is. Dit zijn al geen gemakkelijke punten en wanneer je erachter komt dat er al miljoenen merknamen en domeinnamen geregistreerd staan, wordt het bedenken van een goede merknaam alleen maar moeilijker. Dus hoe ga je te werk als je een merknaam moet verzinnen? Om je hiermee te helpen geven wij een aantal handige tips en voorbeelden.
1. Wie ben je?
Een van de mogelijkheden is om je merk te vernoemen naar een persoon. Dit kan de oprichter van het bedrijf zijn, maar ook de namen of initialen van iemand anders. Denk maar eens aan bedrijven zoals McDonald’s, Van den Burg Scooters of Adidas (vernoemd naar de oprichter Adolf ‘Adi’ Dassler). Hier is gekozen om de naam, of bijnaam, van de oprichter te gebruiken voor het merk. Maar het is ook mogelijk om je merk te vernoemen naar iemand anders. Denk hierbij aan Johma, het merknaam is een combinatie van de doopnamen van de zoon van de oprichter, Johan en Martin.
2. Wat doe je?
Een andere mogelijkheid is om een naam te kiezen die vrijwel letterlijk vertelt wat je doet. Denk hierbij aan bedrijven zoals Schilderijenshop, Burger King of Telefoonwereld. Wanneer je deze merknamen hoort heb je bijna geen informatie meer nodig om te weten wat hun kernactiviteit is.
Je kan er ook voor kiezen om een merknaam te bedenken die iets minder voor de hand ligt, zoals bij Extendure. Een extender is iets of iemand die zorgt voor groei. En laat dat nou precies hetgeen zijn waar wij dagelijks mee bezig zijn!
3. Waar kom je vandaan?
Je kan er ook voor kiezen om je afkomst terug te laten komen in je merknaam. Want als je trots bent op je afkomst, dan mag je dat ook zeker laten zien. Een goed voorbeeld hiervoor is het sigarettenmerk Marlboro. Marlboro is namelijk vernoemd naar Great Marlborough Street in London, de straat waar de fabriek stond toen de eerste sigaretten werden geproduceerd.
Je kan er ook voor kiezen om een combinatie te doen, denk hierbij aan IKEA. IKEA is een combinatie tussen de initialen van de eigenaar, Ingvar Kamprad, en de initialen van de boerderij en het dorp waar hij opgroeide, Elmtaryd en Agunnaryd.
4. Wat wil je communiceren?
Je merknaam kan ook laten zien waar je voor staat. Dit kunnen de initialen zijn van je kernwaarden maar ook de naam van een mythologisch figuur. Zo staat Durex bijvoorbeeld voor durability, reliability en excellence en is Nike vernoemd naar de Griekse godin van de overwinning. Zeker voor een bedrijf dat sportkleding en (sport)schoenen maakt is de link met overwinning zo gek nog niet. Maar ook het merk Venus, onder andere bekend van de scheermesjes voor vrouwen, is vernoemd naar een mythologisch figuur. Namelijk de Romeinse godin van de liefde en de schoonheid.
Tot slot
Uiteindelijk maakt het niet uit of je nu voor een familienaam, herkomstnaam, neutrale, beschrijvende of abstracte merknaam kiest. Het is vooral belangrijk dat je merknaam onderscheidend, prikkelend en toekomstbestendig is. Een sterke merknaam zweeft tussen emotioneel en commercieel. Je kunt er uiteindelijk zelf voor kiezen waar je ergens in dit spectrum zit.
Nu je een goede merknaam hebt bedacht is het tijd om een sterk marketingcommunicatieplan te schrijven. Gelukkig hebben wij ook een blog geschreven over het schrijven van een marketingcommunicatieplan die jou hierbij kan helpen.
Veel succes en plezier met het bedenken van je merknaam! Heb je verder nog vragen of behoefte aan meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op via +31 (0) 40 218 30 40.