Marketing strategie
1 maart 2019
Leestijd: 7 min
Door: Unfolded-stage

Marketingstrategie bepalen; hoe doe ik dat?

Je gaat een nieuw product of bedrijf op de markt zetten of je wilt met jouw bedrijf een nieuwe markt betreden. Dit doe je natuurlijk niet zomaar. Voordat je jouw product of bedrijf daadwerkelijk op een markt gaat zetten is het slim om van te voren een marketingstrategie te bepalen. Maar wat is nu een marketingstrategie en waarom is het zo belangrijk om een marketingstrategie te bepalen? En hoe kan ik nou het beste deze strategie bepalen? In dit artikel nemen wij je mee in waarom je een marketingstrategie moet opzetten, wat de voordelen hiervan zijn en geven wij enkele tips om jou te helpen zodat jij jouw bedrijf goed voorbereid op de markt kan zetten

Wat is een marketingstrategie

Een marketingstrategie is een strategie die is geschreven als plan van aanpak voor alle marketingactiviteiten. De strategie wordt bepaalt als houvast om de vooraf bepaalde doelstellingen te behalen. Je kan een marketingstrategie in twee gedeelten opsplitsen: online- en offline strategie. De online strategie gaat voornamelijk over de inzet van je website en social media kanalen terwijl de offline strategie voornamelijk over pr en traditionele media kanalen gaat. Binnen een marketingstrategie kan je verschillende onderdelen apart samenstellen, zo is het ook mogelijk en zelfs slim om een apart marketingcommunicatieplan op te stellen. Dit gaat specifiek over de manier hoe je onderdelen als reclame en social media gaat inzetten.

Waarom is een marketingstrategie zo belangrijk?

Er zijn meerdere redenen waarom het bepalen van een marketingstrategie zeer belangrijk is voor elk bedrijf, of je nu een bedrijf gaat opzetten of een nieuw product in de markt gaat zetten. Hieronder lees je de belangrijkste redenen op een rijtje.

  • Houvast

Zoals hiervoor al aangegeven is kan een marketingstrategie houvast bieden om de vooraf bepaalde doelstellingen te halen. Dit komt omdat de marketingstrategie wordt opgezet voordat je jouw bedrijf of product daadwerkelijk op de markt gaat brengen. Nu wordt de rode lijn van al jouw marketingactiviteiten opgesteld. Denk hier goed over na, zodat je zeker weet dat je er volledig achterstaat. Het is namelijk belangrijk om je strategie wel te blijven volgen en niet zomaar om te gooien.

  • Meten is weten

Naast dat een marketingstrategie voor houvast zorgt is het ook een mogelijkheid om goed te blijven meten. Dit komt omdat wanneer je gaat nadenken over wat je marketingstrategie is, je ook moet gaan nadenken over wat je wilt bereiken. Om de voortgang te volgen en om te weten of de strategie ook daadwerkelijk werkt moet je eerst een nulmeting doen. Wanneer je zonder strategie begint, heeft een nulmeting geen nut. Je weet dan niet wat je wilt meten dus ook niet wat je moet onderzoeken.

  • Budgetoverschrijdingen voorkomen

Doordat je een marketingstrategie van te voren opstelt kan je hierbij een duidelijk kostenplaatje schetsen. Door goed na te denken over welke marketingactiviteiten je wilt uitvoeren ga je minder snel de mist in met het financiële plaatje. Kijk vooral op het wereldwijde web op tal van websites die gegevens publiceren over hoeveel personeel, producten of diensten kosten. Mocht je nog niet vinden, kun je altijd nog alleen een factuur opvragen bij een partij.

  • Controle

Het opzetten van een bedrijf of een nieuw product in de markt brengen kan een stressvol proces zijn. Door van tevoren een marketingstrategie te bepalen en een goed beeld te hebben hoe het traject eruit moet komen te zien gaat het een stuk minder stressvol zijn. Uiteindelijk werkt een planning niet alleen goed voor het traject zelf, maar heeft het ook positieve gevolgen op de rest van het bedrijf. Zo kan je rustig focussen op een ander onderdeel omdat er al een idee klaarstaat. Daarnaast kan je gemakkelijk bepalen wanneer het niet loopt, zoals het de bedoeling is, en je even bij moet schakelen. Om het traject duidelijk te maken voor de gehele organisatie is het fijn om een contentkalender op te zetten. Hiermee kun je het gehele jaar vooruitkijken over welke aantrekkelijke momenten er zijn voor jouw zodat je daar je marketingactiviteiten op kunt baseren.

De basis van een marketingstrategie

Om een zo goed mogelijke marketingstrategie te schrijven is het belangrijk om een goede volgorde te hebben. Omdat een marketingstrategie een belangrijk onderdeel van een bedrijf is zijn er vele verschillende modellen die je kan gebruiken in het opzetten. Elk van deze modellen is net iets anders, maar uiteindelijk is de basis vrijwel hetzelfde. Om dit duidelijk te maken hebben wij de basis van een marketingstrategie op een rijtje gezet.

  • Organisatieanalyse

Het begint met het duidelijk omschrijven van de organisatie zelf. Geef hierin de USP’s aan, maar ook zeker de punten waar jouw organisatie nog aan moet werken. In de organisatieanalyse draait het uiteindelijk om dat je weet wat je sterktes en zwaktes zijn. Ben kritisch en zorg dat je goed beschrijft waar jouw organisaties zich nog moet verbeteren.

  • Welke doelgroep

Naast jouw organisatie is het ook belangrijk om vooraf onderzoek te doen op welke doelgroep jij je gaat richten. Wat zijn de kenmerken van deze doelgroep en hoe kan je deze doelgroep het beste bereiken? Naast dat je de doelgroep in kaart brengt is het taak om de markt goed in beeld te krijgen, zowel de concurrenten binnen de markt als de mogelijke partnerships en kansen. Om uiteindelijk kort en bondig de doelgroep te omschrijven is het slim om gebruik te maken van persona’s. Probeer in één of twee zinnen je doelgroep te omschrijven als een bestaand persoon.

  • Concurrentieanalyse

Naast de bovenstaande punten komt een concurrentieanalyse ook altijd terug in een marketingstrategie. Een goede marketingstrategie is dan ook uniek. Dus probeer een zo’n duidelijk mogelijk beeld te creëren van hoe jouw concurrenten het bedrijf of product in de markt brengen. Zo kan je een uniek en goed marketingstrategie bepalen voor jouw bedrijf. Bij een concurrentieanalyse draait het voornamelijk om een goed beeld te hebben van de kansen binnen de markt.

Nu je uitgebreidt hebt gekeken naar je eigen organisatie, de doelgroep waar je op gaat focussen en wat de concurrentie voor marketingactiviteiten doet, is het slim om een korte en vooral een concrete SWOT-analyse (Strengthts, Weaknesses, Oppurtunities & Threats) te maken. Hiermee krijg je in één oogopslag waar je op moet letten.

Marketinstrategie concurrentieanalyse

3 tips voor het bepalen van je marketingstrategie

Een marketingstrategie ontwikkelen gaat veel tijd in zitten. Daarom is het belangrijk dat het in de eerste keer ook meteen goed gebeurt. Om je hiermee te helpen hebben wij enkele tips op een rijtje gezet:

  • Een duidelijke rode draad

Binnen je marketingstrategie is het belangrijk dat je een duidelijke rode draad hebt. Zo kan je, als je geplande marketingactiviteiten niet het gewenste resultaat halen, altijd nog je marketingactiviteiten aanpassen die wel in dezelfde lijn passen. Dit helpt met het behalen van je doelstellingen.

Het is slim om op het begin de marketingstrategie zover mogelijk in detail uit te werken. Wanneer je op het begin alleen maar een rode draad hebt, heb je geen goed over hoe je moet beginnen.

  • Subdoelen

Uiteindelijk draait een marketingstrategie om het behalen van doelstellingen. Waar de meeste doelstellingen ver in de toekomst liggen en daarom moeilijk te meten zijn tijdens de activiteiten is het slim om subdoelen op te stellen. Probeer per marketingactiviteit die je wilt uitvoeren een doel op te stellen. Wanneer je deze subdoelen niet haalt kan je met een schuin oog al kijken naar het uiteindelijke doel, het is dan slim om de activiteiten licht aan te passen om zo de subdoelen, en uiteindelijk het einddoel, wel te halen.

  • Verplaats je in de klant

Waar een groot gedeelte van een marketingstrategie draait om uniek zijn. Is het ook belangrijk dat je de consument aanspreekt. Je kan een geweldig uniek concept verzinnen die ook nog eens precies binnen jouw bedrijf past, maar als het de consument niet aanspreekt gaat het niet werken. Daarom is het slim om je te verplaatsen in de schoenen van de consument en de customer journey vanuit de klantenperspectief te bekijken. Het kan zelfs een goed idee om een focusgroep uit te nodigen. Je krijgt dan direct input vanuit de consument.

In het kort is dit waarom een marketingstrategie belangrijk is en hoe jij een marketingstrategie het beste kunt bepalen. Veel succes met het opzetten van je marketingstrategie! Heb je verder nog vragen of behoefte aan meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op via +31 (0) 40 218 30 40!

Bedrijfsstrategie