Hoe social media plan schrijven
30 april 2021
Leestijd: 8 min
Door: Extendure

Hoe schrijf je een social media plan?

Een van de meest gemaakte fouten bij social media management is het bijhouden van sociale kanalen zonder een goed doordacht plan. Maar hoe maak je een social media plan, en welke stappen moeten er worden gevolgd om succes te behalen? Extendure heeft de antwoorden!

Social media speelt een steeds grotere rol in ons (sociale) leven, zowel voor individuen als bedrijven. De grote sociale netwerken zijn tegenwoordig de krachtigste bedrijven wereldwijd, en dat geldt niet alleen voor de grote spelers, maar ook voor kleinere ondernemingen die actief zijn op social media. In Nederland is maar liefst 96% van de mensen actief op één of meerdere social media-platforms. Gemiddeld wordt er dagelijks 98 minuten besteed aan social media, en vooral jongeren dragen bij aan een hoger gemiddeld gebruik. Het is duidelijk: social media is booming!

Waar begin je met je social media plan?

De omvang en mogelijkheden van social media kunnen tegelijkertijd een valkuil zijn. Er is zoveel mogelijk, dat je al snel het overzicht kunt verliezen. Dit kan ervoor zorgen dat je zomaar aan de slag gaat zonder een duidelijk doel, wat uiteindelijk zal leiden tot chaos in je social media activiteiten. Overzicht is essentieel voor succes, en daarom is een goed social media plan belangrijker dan ooit. In dit blog behandelen we zeven essentiële stappen om jouw social media-strategie in de juiste richting te sturen.

Stap 1: Doelstellingen bepalen

Voordat je aan de slag gaat met social media, is het cruciaal om duidelijke doelstellingen te formuleren. Wat wil je bereiken met je social media kanalen? Hoe kan een goed social media plan bijdragen aan je bedrijfsdoelen? Denk hierbij aan doelen zoals:

  • Merkbekendheid vergroten: Zorg ervoor dat je merk meer bekendheid krijgt, zowel lokaal als internationaal.

  • Merkidentiteit versterken: Creëer meer zichtbaarheid voor je merk en geef het een persoonlijkheid.

  • Meer verkopen: Wil je jouw producten of diensten verkopen via social media? Stel dan verkoopdoelen op.

  • Interactie en klantcontact: Betrek je volgers en klanten door ze te informeren en in gesprek te blijven.

Het helpt om Key Performance Indicators (KPI’s) te definiëren, zoals het aantal volgers dat je op een bepaald moment wilt bereiken of het aantal likes dat je wilt ontvangen op een specifiek bericht. Dit geeft je een meetbaar doel en houdt je op koers.

Stap 2: De concurrentie

Een goede concurrentieanalyse is een belangrijke stap in je social media plan. Door te kijken naar wat andere bedrijven goed doen, kun je inspiratie opdoen en leren van hun successen. Let op zaken zoals:

  • Op welke kanalen zijn ze actief?

  • Welke berichten scoren goed en welke niet?

  • Hoe krijgen ze hun volgers?

  • Hoe vaak posten ze content?

Door naar concurrenten te kijken, kun je niet alleen inspiratie opdoen voor je eigen contentplan, maar ook een unieke aanpak ontwikkelen die jouw merk onderscheidt van anderen.

Stap 3: Je doelgroep

Het is belangrijk om goed in kaart te brengen wie je wilt bereiken. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het uitwerken van je doelgroep kan verrassende inzichten opleveren. Denk aan zaken zoals:

  • Leeftijd

  • Geslacht

  • Locatie

  • Opleidingsniveau en werkervaring

  • Interesses en hobby’s

Door deze kenmerken in kaart te brengen, kun je gerichter content maken die aansluit bij de behoeften en wensen van je doelgroep. Het kan helpen om een ‘social persona’ te creëren, een fictief profiel dat jouw ideale volger of klant vertegenwoordigt.

Social media doelgroep

Stap 4: Welke kanalen?

Social media biedt veel mogelijkheden, maar het is belangrijk om je te focussen op de juiste kanalen voor jouw merk. In plaats van te proberen overal aanwezig te zijn, is het effectiever om een aantal platforms te kiezen die het beste passen bij jouw doelgroep en doelen. Denk na over waar je je boodschap het beste kunt overbrengen en welke kanalen het meeste engagement opleveren.

Gebruik bijvoorbeeld LinkedIn voor B2B-marketing, Instagram voor visuele content en Facebook voor bredere interactie. Kies kanalen waar je doelgroep actief is en pas je strategie aan per platform. Het draait om een contentplan social media dat gericht is op het specifieke kanaal.

Stap 5: De stijl

Deze stap is misschien wel de leukste in het geheel, aangezien je hier je creativiteit naar ratio kan benutten. Je hebt waarschijnlijk al vele plannen in je hoofd gehad gedurende de eerste stappen, die je nog niet volledig hebt kunnen uitwerken. Daar is vanaf nu wel tijd en ruimte voor, graag zelfs!

Er zijn heel wat elementen die terug dienen te komen als het gaat om ‘branding’, waarbij je moet proberen om deze constant in je achterhoofd te houden. Ze vormen namelijk de basis van je social media-plan en strategie. Enkele voorbeelden van stijlpunten die je dient te overzien:

  • Kleur en afbeeldingen: wat worden de hoofdkleuren en op welke wijze wil je je content vormgeven?

  • Tone-of-voice: Hoe ga je tekstueel de doelgroep benaderen? Op een informele, formele manier, door middel van grapjes en inhakers of juist door informatieve tekst? Afwegingen genoeg…

  • Smileys: Wat doe je met smileys-gebruik of wil je dit juist voorkomen?

  • Wat je niet wil laten zien: Het is goed om veel na te denken over wat je allemaal wil laten zien op je socials, maar het is ook het overwegen waard om na te denken over wat je niet wil laten zien.

  • Huisstijl: Heel belangrijk om regelmaat voor jezelf te kweken is een huisstijl. Welk lettertype gebruik je, welke kleuren en hoe verhoudt dit zich allemaal tot elkaar.

Het ontwikkelen van een content marketing plan dat visueel aantrekkelijk en consistent is, zal je helpen je merk te versterken en vertrouwen op te bouwen bij je volgers.

Stap 6: Contentkalender

Een contentkalender is een essentieel onderdeel van je social media plan. Dit helpt je om de juiste content op het juiste moment te plaatsen, en voorkomt dat je content op het laatste moment moet bedenken. Denk hierbij aan:

  • Frequentie van posts: Hoe vaak wil je berichten plaatsen? Dagelijks, wekelijks?

  • Soorten content: Wil je voornamelijk tekstberichten, of ook video’s, blogs, infographics, enzovoort?

  • Publicatietijden: Wanneer zijn je volgers het meest actief? Gebruik tools voor content planning om je berichten in te plannen.

Zorg voor een balans tussen geplande content en spontane berichten die inspelen op actuele gebeurtenissen of trends. Dit houdt je social media kanalen zowel relevant als interessant.

Content kalender

Stap 7: Analyse

Het succes van je social media plan hangt af van voortdurende analyse. Kijk naar de prestaties van je berichten, het aantal volgers, de betrokkenheid en andere metrics. Dit kan via platformanalyse-tools of Google Analytics.

Stel regelmatig meetmomenten in om te evalueren wat goed gaat en waar je kunt verbeteren. Gebruik deze informatie om je content marketing plan bij te stellen en je social media strategie steeds effectiever te maken.

Door deze stappen te volgen en je content te optimaliseren voor zoekmachines, kan je blog over het "social media plan" beter scoren in Google, terwijl het tegelijkertijd waardevolle en up-to-date informatie biedt aan je lezers.

Heb je hulp nodig? Onze specialisten staan altijd klaar om je verder te helpen op het gebied van social media en andere online marketing-uitingen! Vraag vrijblijvend een gratis adviesgesprek aan of benader ons via de telefoon of e-mail!