Zelf zoekwoorden onderzoek doen voor Google
Een goed zoekwoorden onderzoek is simpelweg de basis van iedere online marketing strategie. Want als je niet weet waarop je gevonden wilt worden, hoe moeten jouw klanten dan jou vinden? Om deze reden hebben wij onze eigen handelswijze om met klanten te bepalen welke zoekwoorden de basis worden voor hun online marketing strategie. Wil je graag weten hoe wij met onze klanten een succesvolle strategie ontwikkelen? Lees dan dit blog. Heb je na het lezen van dit blog nog vragen, of behoefte aan extra informatie? Neem gerust contact met ons op! We als online marketing bureau in Eindhoven leggen het je graag uit.
Stap 1: Brainstormen naar de wensen en behoeften van de klant
Een goed zoekwoorden onderzoek begint niet bij het klakkeloos intypen van termen die op dat moment in je hoofd schieten. Eerst dien je goed na te denken over jouw USP’s. Waar is jouw bedrijf nou écht goed in? Met welke diensten of producten ben jij onderscheidend en kun jij echt toegevoegde waarde leveren? Je kunt namelijk wel goed vindbaar worden op termen waarop nog relatief gemakkelijk goede posities te behalen zijn, maar is dat wel de business die bij jouw bedrijf past en waar je gelukkig van wordt?
Zodra je dat weet, vraag je aan verschillende stakeholders waarop zij zouden zoeken wanneer ze op zoek zijn naar je diensten of producten. Je komt er al vrij snel achter dat er een enorm grote verscheidenheid is aan interessante zoekwoorden.
Bedenk welke vragen en doelen je bezoekers hebben, en welke woorden je bezoekers hier mogelijk voor gebruiken. Een paar tips voor deze stap:
- Ben je met een bestaande pagina bezig? Noteer dan de de belangrijkste woorden op de pagina.
- Noteer synoniemen of andere bewoordingen.
- Vraag je bij elke term af hoe mensen uit je doelgroep het zouden omschrijven.
- Bedenk wat het achterliggende doel of probleem van gebruikers is. ‘Hoe snel wordt een overboeking verwerkt’ wordt dan bijvoorbeeld ‘wanneer krijg ik mijn salaris’.
Stap 2: Zoekwoorden onderzoek tool
Nadat je voor jezelf hebt genoteerd wat de wensen en behoeften van jouw klant zijn, wordt het tijd om deze in tools door te voeren. Hoe je het ook wendt of keert, zonder te weten hoeveel bezoekers er per maand op jouw zoekterm zoeken, schiet je zomaar in de rondte. Jij dient te weten hoe vaak een zoekwoord ingevuld wordt in Google en hoe groot jouw kans is om met jouw gekozen zoekwoord je concurrenten te verslaan. Deze stap is noodzakelijke om te achterhalen hoe je ingaat speler op de zoekwoorden met het meeste zoekvolume. Met een zoekwoorden onderzoek tool vind je snel waardevolle zoekwoorden en zoekvragen met daarbij het zoekvolume. Bovendien zijn alle benoemde tools hieronder geheel gratis.
- Google Keyword Planner, deze onderzoekstool gebruik je om zoekwoord ideeën te genereren op basis zoekwoorden of een pagina URL.
- Ahrefs Keyword Generator, Deze zoekwoord generator haalt de top 100 zoekwoord ideeën voor elk woord of elke woordgroep uit een database met meer dan tien miljard zoekwoorden in meer dan 170 landen. Daarbij toont de tool het geschatte maandelijkse zoekvolume met daarbij scores voor trefwoord moeilijkheidsgraad (KD).
- Answer the public, met deze tool kun je de vragen die mensen in Google stellen omtrent jouw onderwerp ophalen. Door deze vragen te beantwoorden toon je kennis te hebben van jouw product of dienst.
- AlsoAsked, deze tool toont relevante onderwerpen over het onderwerp wat je invoert. Gebruik deze tool om subonderwerpen en vragen te vinden die de moeite waard zijn om te beantwoorden in bijvoorbeeld je blog.
- Google Trends, deze tool laat de populariteit van een onderwerp in de loop van de tijd zien. Gebruik het om trending topics op te vangen en hierop in te spelen en vermijd content te schrijven voor onderwerpen waar geen interesse (meer) in is.
- Keyword Surfer, dit is een Google Chrome extensie die in Google aantoont welke relevante zoekwoorden er nog meer zijn.
Stap 3: Voorkom zoekwoord kannibalisatie
Sta je op het punt om nieuwe content te schrijven? Dan doe je er verstandig aan vooraf zorgvuldig je zoekwoorden te bepalen. Maar hoe voorkom je dan dat je de verkeerde zoekwoorden kiest? Met het schrijven van meerdere blogs of pagina’s gericht op gelijke onderwerpen en zoekwoorden creëer je interne concurrentie waar zowel Google als je bezoekers van in de war raken. En als jij zelf niet eens weet op welke pagina een zoekwoord moet ranken, hoe moet Google het dan wel weten?
Deze vorm van concurrentie staat beter bekend als keyword kannibalisatie en is te voorkomen aan de hand van enkele simpele stappen.
- Voordat je een extra pagina of blog gaat aanmaken voor een zoekwoord, is het belangrijk om eerst te kijken welke informatie je daarover al hebt geschreven op je website. Vul in het volgende in bij Google om erachter te komen wat je daarover al hebt geschreven: site:jouwwebsite.nl zoekwoord onderwerp. Nu krijg je al jouw pagina’s te zien die dat zoekwoord bevatten.
- Op het moment dat je ziet dat je een zoekwoord al eerder hebt gebruikt, kan die nog steeds wel interessant zijn. Er zijn namelijk tal van varianten op het zoekwoord te verzinnen, maar het is onnodig om onderwerpen dubbel te behandelen op je eigen website. Dus plaats vooral linkjes binnen je eigen website om zo de bezoeker te voorzien van meer informatie.
- De volgende stap is om onderscheid te maken tussen categoriepagina’s en blogpagina’s. Vaak is het zo dat categoriepagina’s algemene informatie bieden over jouw product of dienst en die informatie helpt de gebruiker over te gaan tot aankoop. Blogs daarentegen zijn bedoeld om vragen te beantwoorden die de bezoeker heeft over jouw producten of diensten. Kortom, zorg ervoor dat categoriepagina’s focussen op het aankoopproces van de klant en zorg ervoor dat blogs de bezoeker informeren.
Stap 4: Short tail en long tail keywords
Over de jaren heen heeft Google zich sterk verbeterd als zoekwoorden machine. De consument is daardoor van korte algemene zoekopdrachten overgestapt naar lange zoekopdrachten. Oftewel van short tail naar long tail zoekwoorden. Daarnaast wordt in 2020 ongeveer 25% van de zoekopdrachten via ‘voice search’ gedaan. Hierdoor is het aantal long tail zoekopdrachten nog harder aan het stijgen. Dus wil je graag ranken op een zoekwoord, maar is het te algemeen en bevat het dus te veel concurrentie? Kijk dan naar wat voor long tail varianten het zoekwoord bevat. De kans wordt dan een stuk groter dat hierin nog wel kansen liggen en dat jij dus ook kunt gaan ranken op jouw gewenste zoekwoord.
Stap 5: De zoekvolumes van zoekwoorden
Een veelgemaakte fout is dat ondernemers zich helemaal doodstaren op de zoekvolumes van zoekwoorden. Zoekwoorden met hoge volumes van boven de 1.000 worden pas als interessant beschouwd en zoekwoorden met 100 volume wordt als niet interessant beschouwd. Dit is naar onze mening een zeer foute gedachte. Niet alleen is het veel lastiger om te ranken op de zoekwoorden met veel volume, dankzij long tail zoekwoorden zijn er vele varianten op jouw zoekwoord. En vergis je niet, de Nederlandse consument is zeer creatief in zijn of haar zoekopdrachten. In de volgende alinea een goed voorbeeld hierover.
Voor een klant van ons hebben we ooit een blog geschreven over een onderwerp met daarop 260 zoekvolume per maand. In eerste instantie werd er gevraagd waarom we besloten hadden om over dat onderwerp een blog te schrijven, simpelweg omdat omdat het zoekvolume niet zo hoog was. Enkele weken later bereikte het blog een mooie positie in Google en nu halen we er meer dan 800 bezoekers en meer dan 2.000 vertoningen er maandelijks op binnen op. Puur doordat de consument tal van varianten had op het zoekwoord, krijgen we maandelijks toch een hoop gratis bezoekers binnen en bleek het zoekwoord toch interessant te zijn.
Hopelijk hebben we je meer informatie gegeven over hoe je het beste het proces van een zoekwoorden onderzoek kunt aanpakken. Wil jij graag meer informatie over ons ons proces en handelswijze? Of kom je graag vrijblijvend in contact met een van onze SEO specialisten in Eindhoven. Bel dan naar 040 2183 040.