Wat zijn backlinks, waarom zijn ze belangrijk en hoe krijg ik ze?
Wat zijn backlinks?
Backlinks zijn heel simpel gezegd “andere websites die naar jouw website linken”. Google heeft altijd veel waarde gehecht aan backlinks, deze worden namelijk gezien als aanbevelingen. Wanneer je veel aanbevelingen hebt, heb je dus een kwalitatief volle pagina. Het klinkt allemaal heel gemakkelijk, maar zo makkelijk is het zeker niet. Het is misschien zelfs één van de moeilijkste onderdelen van de optimalisatie van je (SEO)strategie. Daarom hecht Google veel waarde aan backlinks. Het geeft Google een signaal van onderling vertrouwen. Des te meer websites doorlinken naar jouw website, des te meer dat vertrouwen groeit.
Waarom backlinks?
Toen Google voor het eerst ontstond was de basis van het beoordelingssysteem voor het tonen van zoekresultaten gebaseerd op hoeveel backlinks een site had. Elke link werd gezien als een ‘stem’ voor jouw website. Hoe meer backlinks je had, des te beter je website in Google scoorde. Later werd er meer gekeken naar de kwaliteit en relevantie van de backlinks en minder naar de kwantiteit. Zorg er dus voor dat je zo veel mogelijk kwalitatief volle pagina’s naar jouw website linken. Hierdoor krijg jij een kwalitatief vollere website waardoor je hoger in Google organische zoekresultaten scoort.
De 5 beste manieren om meer backlinks te krijgen
Content van hoge kwaliteit
De eerste stap om mensen naar je website te laten linken is goede content schrijven. Is je website op orde met kwalitatief volle inhoud en SEO geoptimaliseerd dan linkt een website eerder naar je door dan naar je website als je hier niet aan voldoet. Je content moet sterk zijn zodat externe partijen het aantrekkelijk vinden om naar jouw website te linken. Wanneer die websites van hoge autoriteit zijn, wordt dat stukje autoriteit ook doorgegeven aan je eigen website, dit creëert duidelijk een win-win situatie voor beide partijen.
Externe partijen benaderen voor een gastblog
Ben je heel goed in content schrijven, bedenk je dan dat je dit ook voor blogpagina’s kunt doen. Heb je bijvoorbeeld een webshop die schilderijen verkoopt en kun jij goed uitleggen wat het verschil is tussen verschillende schilderijen? Contacteer dan bijvoorbeeld een blogwebsite die zich bezighoudt met het inrichten van huizen. Je schrijft vervolgens een blog voor hen en linkt daarin de kernwoorden naar jouw website. Ga natuurlijk wel op zoek naar websites die een hoge autoriteit hebben.
Autoriteit van een website wordt opgebouwd door de hoeveelheid links, de kwaliteit van de links en waar die links precies vandaan komen. Dit laatste is erg belangrijk, want als alle backlinks van één domein af komen wordt dat als minderwaardig gezien. Het beste backlinkprofiel heeft zoveel mogelijk backlinks van verschillende websites en domeinen met hoge kwaliteit.
Gebruik de concurrent
Met de meesten backlinktools kan je kijken naar het backlinkprofiel van een concurrent. Wanneer je in het overzicht alle backlinks bekijkt, weet je op welke websites naar jouw concurrent wordt verwezen. De kans is groot dat diezelfde partij ook eventueel naar jou wil verwijzen wanneer je een aantrekkelijk aanbod hebt. Gebruik daarom de concurrent en benader deze partijen.
Onderzoek
Voer je wel eens onderzoeken uit, informeer de partijen over dit onderzoek. Bedrijven vinden het namelijk altijd leuk om iets te winnen, het zorgt immers voor publiciteit. Extendure zou bijvoorbeeld een onderzoek kunnen verrichten naar de beste scorende webshops binnen Google. Dit onderzoek kost weinig tijd en biedt een meerwaarde voor de bedrijven die in het onderzoek worden genoemd. Bedrijven die trots zijn op het resultaat delen dit misschien ook wel delen op hun website of social-mediapagina waardoor het backlinkprofiel weer sterker wordt.
Creëer een uitleg video
Uitleg video’s worden steeds populairder, omdat een video kijken natuurlijk veel leuker is dan een handleiding lezen. Wanneer jij een uitleg video maakt van hoge kwaliteit linken websites al snel naar je video. Uiteraard kan je ook een video op YouTube zetten of verspreiden naar externe partijen die het eventueel relevant vinden.
- Wist je dat intern linken op je website ook goed is voor je SEO? Bekijk onze blog voor het belang van interne linkbuilding
- Ben je benieuwd hoe je naast backlinks nog meer hoger kunt scoren in Google? Bekijk dan onze e-commerce checklist
Vraag of opmerking over dit blog? Kom in contact met één van onze SEO specialisten in Eindhoven