SEO gericht schrijven in 3 stappen
Ruim 61% van de mensen die iets zoeken op Google. Een goede reden om onszelf dan ook te verdiepen in het schrijven van goede organisch rankende teksten. Maar is dat niet ontzettend lastig, goede SEO-teksten schrijven? Nee hoor, dat valt best mee. In dit blog leggen we 3 belangrijke stappen uit voor het schrijven van de beste SEO-teksten.
Wat is het doel van jouw tekst?
Om een goede SEO tekst te schrijven moet je eerst duidelijk voor ogen hebben wat het doel van je tekst is. Wat wil je met jouw SEO-tekst bereiken? Dit kunnen verschillende dingen zijn, bijvoorbeeld een lead genereren, de conversie verhogen of simpelweg een antwoord bieden op een vraag.
Het doel van een tekst kan worden afgeleid van het zoekwoord dat gebruikt wordt. Wanneer iemand zoekt op ‘Wat zijn SEO teksten’ zal deze persoon voornamelijk op zoek zijn naar relevante informatie, terwijl een persoon die zoekt op ‘SEO tekstschrijver’ meer gericht is op actie. In dit geval het afnemen van een dienst.
Blogtekst vs. categorietekst
Bij het bepalen van het doel van de tekst is het ook van belang om te concluderen of het gaat om een blogtekst of bijvoorbeeld een categorietekst. Ook dit is af te leiden van het zoekwoord. Een blogtekst wordt informatief ingestoken. Hierbij wordt er antwoord gegeven op een of meerdere vragen, terwijl een categorietekst geschreven wordt om een potentiële klant over te laten gaan tot kopen. Een categorietekst heeft een commerciële insteek. Een categorietekst is de tekst die bij (veel) webshops onder aan de categoriepagina staat. Een goede manier om er achter te komen met welke insteek een tekst moet worden geschreven, is door het zoekwoord in te typen in Google. Wat laten de resultaten zien? Zijn het voornamelijk blogs die hoog ranken, dan kun je het beste een blogartikel schrijven met dit zoekwoord. Staan er vooral webshops/productpagina’s bovenaan? Dan zoeken klanten met koopintentie meer op dit zoekwoord.
Unieke content
Google hecht veel waarde aan goede content die aansluit bij de zoekintentie van de persoon. Naast content die hierop aansluit, vindt Google unieke content ook zeer belangrijk. Wanneer je teksten kopieert zal Google dit afstraffen door je lager te laten ranken. Dit geldt ook voor eigen content die gekopieerd wordt en op een andere pagina binnen de website geplaatst wordt. Zorg er daarom voor dat iedere pagina unieke content heeft. Hierdoor zal een zoekmachine je hoger laten ranken bij de zoekresultaten.
Keywords are the key!
Begin het schrijfproces altijd met een zoekwoordenonderzoek. Hiermee probeer je inzichtelijk te krijgen op welke zoekwoorden veel gezocht wordt door jouw doelgroep en op welke zoekwoorden veel concurrentie zit. Wanneer de concurrentiegraad (ook wel Keyword Difficulty) op een zoekwoord groot is, is het niet altijd even handig om op dit zoekwoord in te zetten. De kans dat je hoog komt te staan in de zoekresultaten is dan klein. Ben je ervan overtuigd dat jij unieke informatie over het onderwerp te bieden hebt, waarmee je je onderscheidt van de partijen die momenteel hoog ranken? En is je website autoriteit hoog? Wellicht is het dan toch de moeite waard om een poging te wagen. Mocht je twijfelen of je echt meerwaarde kunt bieden, dan kun je beter inzetten op laaghangend fruit, oftewel zoekwoorden waarop de concurrentie lager is.
Long tail zoekwoorden
Vaak zijn zoekwoorden van 1 woord te algemeen met veel concurrentie. Zoals je inmiddels weet kom je hier niet heel ver mee in de zoekmachine. Jezelf focussen op longtail zoekwoorden vergroot de kans om bovenaan in een zoekmachine te scoren omdat hier minder op gezocht wordt. Een goed zoekwoord, of eigenlijk zoekterm, bestaat uit twee tot drie woorden. Longtail zoekwoorden zijn specifieker. Mensen die zoeken op een specifiek zoekwoord zullen eerder in een conversie resulteren. Je hebt minder zoekvolume maar daar staat wel tegenover dat je hoger scoort in de zoekmachine en eerder een conversie realiseert. Eigenlijk een win-win situatie!
Nu je het perfecte zoekwoord hebt gevonden is het tijd om deze op een goede manier in de tekst te plaatsen. Maar wanneer heb je het zoekwoord goed in te tekst verwerkt? Het is slim om het belangrijkste zoekwoord of zoekwoorden terug te laten komen in jouw titels. Ook kun je het zoekwoord terug laten komen in de eerste aantal zinnen van een alinea. Maar pas op, de leesbaarheid van een tekst gaat boven het aantal zoekwoorden. Je tekst moet wel leesbaar blijven, anders denkt de zoekmachine dat het spam is.
Keyword density
Hoe vaak je een zoekwoord terug moet laten komen in een tekst kan gemeten worden aan de hand van de term ‘keyword density’ oftewel, zoekwoorddichtheid van een tekst. Een aangegeven percentage hoe vaak het zoekwoord terugkomt in de tekst. Hoewel er niet met zekerheid gezegd kan worden wat het perfecte percentage is, is er wel een algemene richtlijn. Een keyword density tussen de 0,5% tot 3% zorgt voor de beste SEO resultaten. Op internet zijn veel (gratis) tools te vinden om de zoekwoorddichtheid van een tekst te checken, maar je kunt het ook zelf uitreken. Dit doe je door de frequentie van het zoekwoord te delen door het aantal woorden van de tekst maal 100%. De formule ziet er dan als volgt uit; frequentie zoekwoord / totaal aantal woorden x 100% = Keyword density
Keywords checklist:
Om je nog beter op weg te helpen met het implementeren van de zoekwoorden, hebben we een handige checklist gemaakt. Wanneer je de zoekterm in de volgende elementen van je tekst verwerkt, behaal je sneller succes.
- Begin je artikel/webpagina met een kop 1 (H1 kop) en verwerk hier het zoekwoord in.
- Gebruik je zoekwoord minstens eenmaal in de eerste alinea.
- Druk je zoekwoord 1x dik in je eerste alinea.
- Verwerk het zoekwoord in de bestandsnaam en alt-tag van afbeeldingen in de content.
- Maak gebruik van tussenkoppen (H2 en H3 koppen) en neem ook hierin het zoekwoord mee. Wanneer je gebruik maakt van longtail zoekwoorden kun je er dan ook voor kiezen om de volgorde van de zoekterm een klein beetje aan te passen. Hierdoor ziet een tekst er natuurlijker uit.
- Houd de URL kort en laat het zoekwoord hierin terug komen .
- Geef een relevante meta description op met daarin het zoekwoord.
- Geef een relevante title tag op met daarin het zoekwoord.
Maak inzichtelijk welke zoekwoorden veel gezocht worden
Gebruik relevante interne links
Door gebruik te maken van interne links binnen een website wordt een website overzichtelijk en dus vergroot je de gebruiksvriendelijkheid voor je bezoekers en de zoekmachine. Het is van belang dat je interne links (deeplinks) plaatst naar de meest waardevolle pagina’s van je website. Hiermee beïnvloed je de navigatiestructuur, gebruiksvriendelijkheid, conversie en online vindbaarheid op een positieve manier.
Houd het aantal interne links wel beperkt en maak er geen spam pagina van. Hoe meer interne links er op een pagina, hoe minder de linkwaarde van iedere link wordt. Gebruik de link ook maar 1 keer per pagina. De leesbaarheid blijft belangrijk.
Daarnaast is het van belang dat je de URL die verwijst naar een pagina, ‘plakt’ achter een relevante ankertekst, die iets zegt over de pagina waarnaar verwezen wordt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het zoekwoord van de pagina waarnaar je linkt. Op die manier zal de zoekmachine de pagina eerder opmerken en het doel van de pagina beter begrijpen met als gevolg dat je hoger kunt gaan ranken in de zoekresultaten met de desbetreffende pagina.
Conclusie
Het schrijven van goede teksten is voor veel mensen een enorme uitdaging. Maar als je niet schrijft, zal je nooit hoog ranken. Blijf proberen en pas de content eventueel aan door middel van verbeteringen. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen met betrekking tot jouw SEO activiteiten? Neem dan contact met ons op en vraag een gratis quickscan aan.