De beste gratis SEO tools van 2024
Het kan soms erg lastig zijn om op gebied van SEO te scoren. Maak het jezelf een stuk gemakkelijker door gebruik te maken van verschillende SEO tools. Iedere SEO professional maakt vandaag de dag gebruik van SEO tools. Er bestaat zowel betaalde als gratis SEO tools. Het grote verschil tussen gratis en betaalde SEO-tools is dat de betaalde versies dezelfde functies bieden, maar vaak grotere en uitgebreidere analyses kunnen uitvoeren. Als je een eenmanszaak hebt of de zoekmachineposities van slechts één website wilt verbeteren, kun je met de onderstaande gratis SEO-tools al goede resultaten behalen. We zijn ervan overtuigd dat je hiermee beter zult scoren in de zoekmachines!
Verschillende SEO tools
Binnen SEO heb je verschillende soorten takken van “sport”. De tools die we hieronder bespreken zijn verdeeld in verschillende categorieën zodat jij snel kunt vinden wat je nodig hebt om te scoren.
Zoekwoordenonderzoek tool
Een zoekwoordenonderzoek is een noodzakelijke stap om te achterhalen hoe je goede en vindbare content gaat maken. Met een zoekwoordenonderzoek tool vind je snel waardevolle zoekwoorden en zoekvragen.
Google Keyword Planner 2024: Deze gratis tool van Google helpt je bij het vinden van zoekwoorden en het plannen van je contentstrategie. Je kunt zoekwoordideeën genereren op basis van zoekwoorden of een URL. De tool geeft zoekvolumes, concurrentie en biedprijzen weer, wat handig is voor het plannen van betaalde campagnes of voor organische SEO.
Ahrefs Keyword Generator: Deze zoekwoordgenerator haalt de top 100 zoekwoord ideeën voor elk woord of elke woordgroep uit een database met meer dan tien miljard zoekwoorden in meer dan 170 landen. Daarbij toont de tool het geschatte maandelijkse zoekvolume met daarbij scores voor trefwoord moeilijkheidsgraad (KD).
Answer the public: Met deze tool kun je de vragen die mensen in Google stellen omtrent jouw onderwerp ophalen. Door deze vragen te beantwoorden toon je kennis te hebben van jouw product of dienst.
AlsoAsked: Deze tool toont relevante onderwerpen over het onderwerp wat je invoert. Gebruik deze tool om subonderwerpen en vragen te vinden die de moeite waard zijn om te beantwoorden in bijvoorbeeld je blog.
Google Trends: Deze tool laat de populariteit van een onderwerp in de loop van de tijd zien. Gebruik het om trending topics op te vangen en hierop in te spelen en vermijd content te schrijven voor onderwerpen waar geen interesse (meer) in is.
Keyword Surfer: Dit is een Google Chrome extensie die in Google aantoont welke relevante zoekwoorden er nog meer zijn.
Ubersuggest: In 2024 blijft Ubersuggest een uitstekende gratis SEO tool voor zoekwoordenonderzoek. Het biedt zoekvolumes, SEO-moeilijkheidsgraad, en suggesties voor gerelateerde zoekwoorden. Deze tool helpt je ook om je concurrenten te analyseren en te begrijpen welke zoekwoorden zij gebruiken.
Technische SEO tools
Een website die technisch optimaal in elkaar zit, zorgt voor betere posities in de zoekresultaten van zoekmachines. De techniek van je website is als de fundering van een huis. Het is de basis van waaruit je begint en heeft grote invloed op alle andere SEO-aspecten.
Google Search Console: (voorheen Google Webmaster Tools) is een gratis service van Google waarmee je jouw website in de zoekresultaten kunt controleren en problemen kunt oplossen. Gebruik het om technische fouten te vinden en op te lossen, sitemaps in te dienen, gestructureerde gegevensproblemen te bekijken en meer.
Screaming Frog: Is een desktop gebaseerde website-crawler. Het is een van de meest populaire SEO tools die beschikbaar is voor het analyseren en controleren van technische problemen op een pagina.
GTMetrix: Analyseert de laadsnelheid van webpagina’s. Naast de prestatiescore toont het ook bruikbare aanbevelingen om onderdelen op de pagina sneller te laden.
Google’s Mobile Friendly Test: De mobielvriendelijke test van Google controleert hoe gemakkelijk een bezoeker jouw webpagina op een mobiel apparaat kan gebruiken. Het identificeert ook specifieke problemen met mobiel gebruik, zoals een tekst die te klein is om te lezen, het gebruik van incompatibele plug-ins, enzovoort. Met de overstap van Google naar mobiel-eerst indexeren, is het hebben van een responsieve website belangrijker dan ooit.
Where Goes?: Is een eenvoudige tool voor het controleren van omleidingspaden voor elke URL. Plak gewoon een URL en de SEO tool en deze toont zowel het type (bijv. 301, 302, etc.) als het aantal omleidingen in de ketting. 301 status code betekent permanente omleiding en 302 status code betekent tijdelijke omleiding. Zorg er altijd voor dat je het aantal onnodige omleidingen minimaliseert omdat het je website vertraagt en bijdraagt aan een slechte gebruikerservaring.
Hreflang Tag Generator: Is een tool die een tag genereert die de taal en geografische targeting van een webpagina te specificeren. Voeg gemakkelijk je gewenste URL’s toe, selecteer uw doelland en taal en klik vervolgens op genereren.
Linkbuilding
Linkbuilding blijft een van de belangrijkste factoren voor het verbeteren van je SEO. Backlinks van relevante en betrouwbare websites verhogen je autoriteit in de ogen van zoekmachines zoals Google.
Ahrefs Backlink Checker (gratis versie): Ahrefs biedt een gratis versie van hun populaire backlink checker die je helpt inzicht te krijgen in welke pagina’s naar jouw website linken. Je kunt ook zien welke links niet meer werken, zodat je ze kunt repareren.
Moz Link Explorer: Moz biedt een gratis versie van hun Link Explorer, waarmee je backlinks en de domein autoriteit van jouw website kunt controleren. Het is ideaal voor het monitoren van je linkbuilding-inspanningen en het analyseren van de backlinks van concurrenten.
Overige SEO tools
De overige SEO tools passen niet thuis in de categorieën, maar zijn zeker handig wanneer jij aan de slag gaat met SEO.
Google mijn bedrijf: Is een online visitekaartje van jouw bedrijf. Dit is het grote blok aan de rechterkant op het moment dat jij een bedrijf intypt of een zoekwoord intypt wat gekoppeld is aan bedrijf. Een groot en duidelijk blok met daarin heel veel relevante informatie over mogelijk jouw bedrijf. Superrelevant dus voor iedere website. Wil jij graag weten hoe jij jouw online visitekaartje het beste kunt invullen? Bekijk dan ons blog over Google mijn Bedrijf.
Mangools SERP simulator: Deze SEO simulator toont hoe jouw pagina in Google te zien is, vul de velden in en zie direct het resultaat.
Google Alerts: Deze tool kun je vermeldingen van jouw naam of bedrijf online volgen, dit is handig als iemand bijvoorbeeld over jou schrijft maar niet naar jou toe gelinkt heeft. Je kan de schrijver dan vragen een link te plaatsen. Daarnaast kun je de tool ook gebruiken om je concurrenten te volgen.
Wayback Machine: Deze tool laat zien hoe pagina’s er in het verleden uitzagen. Dit is handig voor als je bijvoorbeeld bezig bent met linkbuilding, mocht er een pagina weg zijn gevallen kun je deze ophalen met deze tool en zien wat er precies op stond.
Afsluitende tips binnen Google
We hebben inmiddels de beste gratis SEO tools besproken. Toch geven we je nog twee tips die je in Google zelf kunt gebruiken.
SEO tip 1: Gebruik in Google de zoekopdracht site:jouwwebsite.nl. Je krijgt nu een overzicht te zien van alle pagina’s op jouw website die zichtbaar zijn in Google. Het kan zo zijn dat er pagina’s zichtbaar zijn die je liever voor de consument verborgen wilt houden of die niet relevant zijn.
SEO tip 2: Gebruik in Google de zoekopdracht allinurl:zoekwoord. Je krijgt nu een overzicht te zien van alle URL’s die het gekozen zoekwoord in de URL hebben staan. Dit is handig om te zien wie jouw concurrenten zijn op dit zoekwoord.
SEO tip 3: Monitor je prestaties regelmatig met tools zoals Google Search Console en Google Analytics. Dit helpt je om je SEO-strategieën voortdurend bij te stellen
Door deze gratis SEO tools in 2024 optimaal te benutten, kun je je zoekmachineposities verbeteren zonder dat je diep in je zakken hoeft te tasten. Heb je hulp nodig bij het gebruik van deze tools of wil je een SEO check van je website? Neem dan contact op met een van onze SEO-specialisten!