B2B Online leadgeneratie – Kwalitatieve leads genereren
Als bedrijf ben je continu bezig met nieuwe klanten en groei. Traditioneel in de verkoop plegen we telefonische acquisitie, staan we op beurzen en gaan accountmanagers koffiedrinken bij prospects en klanten. Online aanwezigheid begint meer en meer een onderdeel te vormen van verkoop, want iedereen wil namelijk mooie aanvragen op een presenteerblaadje krijgen toch? Tegenwoordig heeft vrijwel ieder bedrijf daarom een website. Vaak is dat het online visitekaartje. Van dat visitekaartje verwachten we dat er flink wat leads gegenereerd wordt. Een lead is een spoor dat je kan leiden naar een potentiële klant. Met deze leads moet je voorzichtig omgaan en het is zonde als deze op wat voor manier dan ook aan je voorbijgaan. Het belang van online leadgeneratie mag niet onderschat worden. Wil je meer weten over online leadgeneratie? Lees dan snel verder of gebruik het snelmenu om direct antwoord op jouw vraag te krijgen.
Snelmenu online lead generatie
- Wat is een lead?
- Waarom is het genereren van leads belangrijk?
- Landingspagina de start voor online leadgeneratie
- Herken zakelijke bezoekers bij online leadgeneratie
- Online leadgeneratie met LinkedIn
- LinkedIn Organisch: zet je netwerk in
Wat is een lead?
Een lead is een persoon die interesse heeft getoond in het product of de dienst die een bedrijf aanbiedt. Het verzamelen van een lead betekent dat jou de eerste twee stappen van de verkoopcyclus, de gevreesde prospecting en cold calling, al hebt overgeslagen en direct door kunt gaan naar een lauw tot warm gesprek.
Een warm gesprek is veel waardevoller dan een koud gesprek. Velen hebben cold calling al dood verklaard en concentreren zich liever op warme leads, want wanneer je contact opneemt met een warme lead, verwacht iemand iets van jou te horen of heeft hij op zijn minst enige interesse getoond in uw bedrijf. Dit betekent dat hij of zij veel meer bereid is om naar jou te luisteren en te overwegen jouw aanbod te kopen, aangezien zij jou al als een optie hebben overwogen. Wanneer je contact opneemt met een lead, gebruik je de verzamelde informatie om de verkoopinspanningen te personaliseren, zodat het verkoopgesprek zo persoonlijk en plezierig mogelijk is voor de klant.
Waarom is het genereren van leads belangrijk?
Leadgeneratie is erg belangrijk voor de groei van een bedrijf. Het koopproces is veranderd en marketeers moeten hun inspanningen herzien en heroriënteren om relevant te blijven. Als mensen jou laten zien dat ze geïnteresseerd zijn in jouw bedrijf, en wanneer je contact met hen opneemt over jouw aanbod, zijn ze niet langer een vreemde – maar eerder een echte verkoopprospect die jou heeft ‘verteld’ dat ze geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst.
Landingspagina de start voor online leadgeneratie
Wil jij via de website meer online leads genereren? Dan moet je website meer zijn dan een online visitekaartje. Jouw potentiële klant is op zoek naar een specifieke oplossing en daar wil jij jouw product of dienst perfect op laten aansluiten. We zijn daarom snel geneigd om alles te vertellen op die ene pagina. Vaak is het een overkill aan informatie, welke intern is beredeneerd. Echter wordt de juiste call to action vaak vergeten en schrijven we niet naar wat de potentiële klant zoekt. Dat betekent: kort en krachtig informeer je de bezoeker over dat wat hij of zij naar zoekt en vervolgens vraag je de persoon om contact op te nemen. Het is zonde om geld uit te geven aan nieuwe website bezoekers, wanneer zij op de webpagina vervolgens niet vinden wat ze zoeken. Het is daarom van belang de pagina’s goed af te stemmen op het zoekwoord en vervolgens de bezoeker met de juiste informatie verder te helpen. Als laatste wil je natuurlijk dat mensen contact opnemen, dus ook dat stukje willen we zo goed mogelijk verzorgen. Daarmee vergroten we de kans op meer leads.
Wat van belang is bij online leadgeneratie, is om samen te bepalen wat een lead betekent en waarmee we een bezoeker converteren tot een lead. Dat doen we met call to actions:
- Offerte aanvragen;
- Bel me terug verzoeken;
- Contactformulier ingevuld;
- Vrijblijvende test doen;
- Afspraak inplannen;
- Intakegesprek inplannen.
Voor ieder bedrijf, branche en dienst zijn er weer verschillende call to actions te formuleren. Er is niet één gouden regel. Het meest gangbare is het contactformulier op de bedankpagina. Welke call to actions zet jij momenteel nog meer in?
Herken zakelijke bezoekers bij online leadgeneratie
Heb jij inzichtelijk hoeveel bezoekers er op jouw website komen? Hoeveel bezoekers nemen uiteindelijk contact met je op? Uit onderzoek is gebleken dat gemiddeld genomen nog geen 5% van alle website bezoekers ook daadwerkelijk een actie voltooid na het bezoeken van je website. Niet alle website bezoekers zullen relevant genoeg zijn om direct contact met je op te nemen, maar er zijn genoeg mensen die om een bepaalde reden wel geïnteresseerd zijn, maar niet tot actie overgaan. Soms heeft men een duwtje in de rug nodig en dien je zelf de match te maken. Het is dan wel handig om te weten wie (en welk bedrijf) je website bezoekt.
We werken met een tool genaamd Leadinfo, een onlinesoftware tool die zakelijke bezoekers identificeert. Bijvoorbeeld door gegevens van bezoekers, hun netwerk en externe databases van de Kamer van Koophandel te combineren.
Met deze informatie weet je precies welke bedrijven je website hebben bezocht. Je weet alleen niet precies welke persoon het was, maar dat is voor de echte salestijger iets wat met telefonische acquisitie ook de uitdaging is. Het voordeel nu is dat je veel gerichter weet welke bedrijven in potentie interesse hebben in je producten of diensten. Met online leadgeneratie maakt het toch een stuk makkelijker om je werk te doen!
Online leadgeneratie met LinkedIn
Ben je op zoek naar die specifieke persoon binnen een bepaalde branche? Dan is LinkedIn Ads een kanaal waarmee we perfect in staat zijn om specialisten te bereiken, van bepaalde bedrijfsgrootte, branches en functietitels aan toe. Het klinkt daarom wel logisch om advertenties te draaien om bijvoorbeeld direct in beeld te komen bij HR-managers van (grote) bedrijven. De vraag die altijd blijft, is of we op het juiste moment in beeld komen. En is het dan relevant genoeg?
Op de korte termijn geloven wij in de aanpak van LinkedIn Ads om het huidige bereik te vergroten en is het minstens een test waard om de kracht ervan te ontdekken, vanuit de juiste strategie en relevante inhoud van advertenties.
LinkedIn Organisch: zet je netwerk in
Naast het advertentiestuk, is LinkedIn natuurlijk bij uitstek het platform waar zakelijke professionals met elkaar in contact komen en blijven. In tegenstelling tot het adverteren, waarbij we vaak op korte termijn hopen dat we de juiste snaar raken, gaan we met een contentstrategie voor ‘organische’ Linkedin berichten een stroom aan relevante informatie op gang brengen wat voor iedere betrokkene relevant is. Vanuit je persoonlijke profiel.
De belangrijkste reden om LinkedIn op een organische manier in te zetten, is het gratis bereik wat je kan genereren, vanuit je persoonlijke profiel. Mensen doen graag zaken met mensen, niet per se met een bedrijf. De tweede reden om je persoonlijke profiel in te zetten, is simpelweg dat een persoonlijk netwerk doorgaans op LinkedIn groter is dan het aantal volgers van je bedrijfspagina.
Heb je nog vragen over B2B online leadgeneratie of ben jij benieuwd of online leadgeneratie de juiste strategie voor jou is? Neem dan vrijblijvend contact op met Extendure – Het online marketing bureau in Eindhoven en wij helpen u graag verder.